Gradnja nove manjše proizvodne naprave za proizvodnjo

električne energije z izrabo sončne energije

MSE ARKO LJUTOMER

Podjetje Arko d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1990 in že od samega začetka stremimo h konstantnemu višanju kvalitete naših storitev, ter smo trajnostno naravnani. Ukvarjamo se s prodajo, proizvodnjo, inženiringom in servisom. Zastopamo svetovno prepoznavno družbo HIAB, ki je proizvajalec naprav za transport tovora, to je paletnih dvigal HIAB, gozdarskih dvigal LOGLIFT JONSERED, kotalnih in samonakladalnih prekucnikov MULTILIFT, oprtnih viličarjev MOFFETT ter dvižnih ploščadi ZEPRO. Zraven teh zastopamo tudi podjetje MEILLER, ki je proizvajalec tristranih, kotalnih in samonakladalnih prekucnikov, hidravlike, tandemskih prikolic in polprikolic ter podjetje COMBILIFT, ki proizvaja inovativne rešitve za manipulacijo tovora, kot so 4-potni viličarji.

Ker pa imamo napreden pogled in zavedanje tudi glede varstva okolja, smo si kot cilj zastavili projekt investicije izgradnje sončne elektrarne, ter s tem prispevati k povečanju rabe obnovljivih virov energije. S tem namenom smo se prijavili na Javni razpis za sofinanciranje operacij gradnje novih manjših proizvodnih naprav za proizvodnjo električne energije z izrabo sončne energije (JR SE OVE 2021), ki ga je objavilo Ministrstvo za infrastrukturo, s projektom MSE ARKO LJUTOMER. Gre za postavitev sončne elektrarne moči 0,1123 MW, na strehi obstoječega objekta podjetja, na naslovu Prešernova ulica 25, 9240 Ljutomer.

Glavni cilji in razlogi operacije so:

  • lastna proizvodnja električne energije,
  • dolgoročno znižanje stroškov, z oddajo viškov v omrežje dodatni prihodki in povečanje konkurenčnosti podjetja,
  • povečanje deleža OVE v energetski potrošnji podjetja,
  • zmanjšanje emisij CO₂.

V okviru razpisa smo pridobili sofinanciranje zunanjih izvajalcev za nakup in vgradnjo naprave za proizvodnjo električne energije z izrabo sončne energije, v višini 20 % upravičenih stroškov. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Kohezijskega sklada (www.eu-skladi.si).